Лесно отглеждане на зеленчуци

зеленчуци в саксияГрадинарството и отглеждането на зеленчук е приятно занимание. Такова доставя много удоволствие на хората, които го практикуват, а когато стане време да оберат плодовете на техния труд, то няма такова щастие.

Ако обаче не разполагате със собствена градинка, то направете си мини такава в сандък или саксия. Може да използвате и друг подходящ контейнер, където да засадите домати, билки, подправки, люти чушлета и каквото сметнете за добре.

Всичко, от което ще се нуждаете е подходящи размери сандък или контейнер, подходящо място за разполагане, хубава почва и достатъчно светлина.

Всъщност сандъчето е добро решение за отглеждане, както на цветя, така и на зеленчуци.

Мини градинка у дома – контейнерите и сандъчетата за растения са подходящи заради мобилността и лекотата при пренасяне. Изборът на контейнер за засаждане на мини градинката трябва да става по форма, размери и материали. Дори може да създадете уникален вид на домашната градинка, като комбинирате контейнери със зеленчуци със саксии цветя.

Засаждане на зеленчуци в домашни условия – за засаждането, значение има не само избора на почва, но и на подходяща тор. Висококачествената почва има перлит. За да дадете добър старт на растенията, добавете тор или сух органичен продукт. Подходящи са торовете, които се разграждат за 3-5 месеца, а най-добрият метод за поливане на зеленчуците е с капково напояване и електронен таймер.

Капково напояване – такова не позволява на почвата да съхне. Ако по растенията се появяват листни въшки, червей или други вредители може да ги пръскате с инсектицид.

Време за бране на „подовете“ – ако за първи път гледате зеленчуци в сандъче, то много вероятно е да сте затруднени кога точно са готови и узрели плодовете им. Тиквички и краставици са напълно узрели и готови за бране, когато са се изпълнили напълно без, разбира се да са образували семена. Домати и чушки са узрели, когато цветът е в пълния им капацитет. Патладжанът е зрял, когато кората му е лъскава.

 

 

Scroll to Top