Любопитни факти за човешкия мозък

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Ако човек не започне да се интересува от смисъла на живота или неговата ценност, това означава, че той е болен“ – Зигмунд Фройд.

С тази мисъл нека насочим вниманието към един от най-важните и значими органи в човешкият организъм – човешкият мозък. Предлагаме ви 5 любопитни факти и открития, за която малко хора знаят:

Мозъкът е ексклузивен клуб

Подобно на охраната на нощен клуб, монтажът на клетки в кръвта система на мозъка, наречена кръвно-мозъчната бариера, позволява само няколко молекули да присъстват в мозъка. Капилярите, които хранят мозъка са облицовани с плътно обвързани клетки, които се пазят от големи молекули. Специални протеини доставят необходимите хранителни вещества в мозъка.

Кръвната бариера в тази част на тялото, защитава мозъка, но той не може да се възползва от животоспасяващи лекарства. Лекарите се опитва да лекуват мозъчни тумори чрез употреба на наркотици, за да отворят кръстовища между клетките, но така мозъка става временно уязвим към инфекции. Един нов начин лекарствата да достигнат до точно място са нанотехнологиите. Специално проектирани наночастици могат да преминат бариерата и пробият туморната тъкан. В бъдеще се очаква медицина и технологии да съчетаят наночастици с лекарства в химиотерапия, която да е надежден метод за справяне с тумори.

Мозъкът започва като тръба

Основата на мозъка се формира много по-рано. 3 седмици след зачеването, ембрионалните клетки формират невралната тръба. Тази тъкан ще се превърне в централна нервна система.

Невралната тръба расте и се отличава през първото тримесечие. Във второто тримесечие се оформя материалът глия и неврони. Мозъкът в този етап все още няма бръчки. В 24-та седмица, ядрено-магнитен резонанс показва само няколко зараждащи канали в гладката повърхност на мозъчната кора. Третият цикъл започва в 26 седмица, каналите се задълбочават и мозъкът започва да изглежда по-скоро като тази на новородено.

Тийнейджърските мозъци не са напълно оформени

Родителите на упорити тийнейджъри не могат да се отпуснат, но не са напълно насяно, че капризите на подрастващите им деца се дължи главно на развитието.

Сивото вещество се оформя в пиковете, точно преди пубертета и през целия период от юношеството. При някои от най-драматичното развитите случай, дори преценката и вземане на решения могат да се окажат напълно неадекватни.

Мозъци никога не спира да се променят

Научно мъдрост гласи, че в настъпване на зряла възраст, мозъкът загубва способността да образуват нови връзки с неврони. Тази способност, наречена пластичност, се смята за по-ограничена до най-ранна детска възраст и юношество. Това е погрешно. Установено е, че мозък на пациент претърпял инсулт може да е адаптиран към увреждането на нервите, превозващи визуалната информация, чрез издърпване на информация от други места. Това става видно първо след лабораторни изследвания над възрастни мишки, при които ясно личи, че мозъците им могат да образува нови неврони. По-късни проучвания намират почва в доказателства за човешки неврони, които се оказва, че правят нови връзки и в зряла възраст. Междувременно проучване на медитация показа, че интензивното умствено обучение може да промени в структурата и функцията на мозъка.

Жените не са от Венера

Популярната култура ни казва, че мозъците на мъже и жени са просто различни. Вярно е, че мъжките и женски хормони влияят върху развитието на мозъка по различен начин, но образни изследвания са установили, че мозъчните разлики се свеждат и до това как двата пола чувстват болка, как справят със стреса, как вземат социални решения  и пр. Степента, в която тези различия са генетични все още подхранва дебата и не е съвсем известно.

Фокусирайки се върху нашите различия могат да се направят множество закачливи заглавия на книги, но в неврологията, нищо не е толкова просто.

 

Scroll to Top