Обезопасената средa в автомобила

Един от най-ефикасните начини за повишаване сигурността в автомобила са предпазните колани. Съвременните производители на автомобили създадоха и множество аербеци, които в допълнение се грижат за здравето и живота, както на водача, така и на останалите пътници.

Какво представлява предпазния колан:

Предпазният колан е здрава и еластична текстилна лента, която е снабдена с ключалка, а тя от своя страна се затваря много лесно. Освобождаването също се извършва лесно, само с едно подръпване на ръката. Идеята е тези предпазни средства да осигуряват не само защита и безопасност, но и да не представлява риск, в случай, че колата претърпи катастрофа, а коланът да заяде и да нареди на пътника. Двата или трите края на предпазния колан се закрепват в закопчалката, която е част от недвижещата се част каросерията. След катастрофа, предпазните колани трябва да се бракуват и да се заменят с нови. Това е така, защото коланите по време на катастрофа се увреждат, разтягат и губят еластичността си, а това за тях е едно от най-важните качества.

Понякога въпреки коланите може да се достигне до удар в арматурата и таблото, затова са измислели аербеци. Някои смятат, че е възможно да се допусне удар с намалена от коланите сила, вместо на всяка цена да се удържи тялото. Тъкмо тогава ползата от надуваемата възглавница в автомобила, извършва предназначението си.

Същото е и изискването за аербеци. Един път отворили се при катастрофа, такива се заменят с напълно нови модели за безопасност при висока скорост.

Предпазните колани в автомобила са ефикасно средство, но не са идеално и единствено за вътрешната безопасност в автомобила. Те имат недостатъци от практическо или социологическо естество. Човекът трябва ри всяко влизане и излизане от автомобила да ги поставя – разкопчава или закопчава. Това е неприятно при градско движение. Изследванията показват, че голям брой от хората имат колани в автомобилите си, но никога не ги използват.

 

 

 

Scroll to Top