Няколко правила на здравословен сън – има ли значение матракът

метракаИма много причини, поради които може да не се наспивате достатъчно. Сред тях са натоварване в ежедневието, лягане, време за сън, среда и обстановка за спане, матраци, начин на живот и т.н. Сега ще разгледаме една топ част от нещата и това, което се смята за правилно, че да бъде здравословен сънят:

Всъщност по правилата на здравословен сън, силно влияние върху растежа оказват следните:

  1. Необходимо е да се спи в стая, където е твърде тъмно, тихо и хладно. Повечето от нас живеят в градски райони, където високото ниво на шум, дори и през нощта, светлината и въздуха не може да се нарекат чисти. Към всичко това сме свикнали, сънят да е едно от най-засегнатите неща. Така, че ползването на тапи за уши, климатик и щори, матрак и всичко това изработено от дебел плат са първото нещо, което трябва да имате за здрав сън.
  2. Спално помещение трябва да е добре проветрено. Ако няма вентилатор или климатик с функцията на вентилация, отворете прозорец. Не се страхувайте да отворите прозореца, дори и през зимата. По-добре е да се покриете с допълнителни одеяла, но да дишате свеж въздух.
  3. Дръжте ръцете и краката на топло. С топли ръце и крака лесно ще попаднете във фазата на дълбок сън.
  4. Сънят върху твърда повърхност може да ви осигури подкрепа за гръбначния стълб. Твърде мекото легло не ще позволи напълно да спите. Ако леглото ви е твърде меко, можете да сложите под матрака лист от шперплат.
  5. Не спете на възглавниците голям размер. Оптимално трябва да се спи по гръб, без възглавниците и възглавничките малкия размер. Такава позиция не е лесна за свикване, но добре за растежа много повече. Освен лягане без възглавница под главата, добре е такава да имате под коленете, за да държи полу-свити.

Scroll to Top