Наближава есента, какво трябва да знам за лозето

гроздобер, тракториОсвен, че има широк спектър на приложения гроздето е много ценен плод, които действа както като храна и за десерт, така и като лекарство, така и за редица напитки. Групата на последните също не е лишена от разнообразие – от плодови коктейли, фрешове, сокове, до различни видове вина и спиртни алкохолни напитки.

Дали, заради познатата и така предпочитана българска огнена напитка – ракията, много от вас биха обърнали внимание и на грижата на лозето през есента.

Научете повече как да поддържате трактора си в изрядно състояние и с нови части за трактори.

Всеки, които провежда и очаква продукция от лозето през август месец и септември, трябва да знае следното:

Грижите за засадените лози не бива да се прекъсват дори в края на лятото. През целия месец август лозите трябва да се пръскат срещу оидума и мана.

През втората половина на август и след поливка, трябва да бъдат почистени росните корени, без да се възстановяват купчинките.

В края на август се подрязват основите на летораслите срещу гроздовете. Вижте за фирма за премахване на всякакви дървета.

Беритбата започва с ранните десертни сортове, при което се прибират само еко узрели гроздове. По този начин се улеснява израстването и на останалите. За прясна консумация се откъсват гроздове, чийто семена са със специфично обагрена ципа, имат приятен вкус и аромат.

Добре е още да се знае, че в този период поражения над лозата нанася и сивото гниене. Ето, защо ако условията са благоприятни, прошарването на гроздовете трябва да се прекъсне с подходящите препарати.

По това време летят и пеперуди от трето поколение на шарения гроздов молец. Повредите от това поколение са най-големи, защото нагризаните семена при сухо време изсъхват, а при влажно, върху им се развива сивото гниене. Важно е борбата да се води навреме и всичко ще бъде овладяно.

Scroll to Top