Как да превърнем мазето в механа

Как да превърнем мазето в механаМеханата е част от българския бит и е помещение, което всеки българин желае да притежава в дома си. Това не е място просто за посрещане на гости, в механата може да вложите цялата си любов към родината и да я представите по един завладяващ начин.

Но как да го направим?

Помещението

Мазето е идеално за целта. В днешно време почти никой не складира буркани с компот и сладка, нито пък трупа ненужни вещи. Наемете фирма за почистване на мазета, и се уверете, че всички боклуци са далеч от вашият дом.

Стените

Ако сте мераклии и разполагате с повече средства, облицовайте ги с дървена ламперия. Може да оставите горните им части оголени или да ги боядисате в цветове, близки до тези на дървото. Да ги облепите с плочи, имитиращи тухла също е добра идея. Ако ли пък нямате голям бюджет, оставете стените както са, само ги почистете и подчертайте декоративните елементи по тях. Дървено пано и стара черга са чудесен избор.

Вентилацията и отоплението

Добра вентилационна система е задължителна, предвид факта, че мазетата не разполагат с големи прозорци. А отоплението може да бъде само едно – камина. Поръчайте готова камина, която да ви бъде доставена от фирма за извозване и я вградете на подходящо място. Доверете се на професионалисти и не разчитайте само на себе си, с огъня шега не бива.

Мебелите

Заложете на дървото. Високи и удобни маси, здрави пейки са задължителни за една механа. На стените поставете етажерки, върху които да подредите старинни съдове и сувенири. Малки трикраки столчета, антикварни подвижни маси за сервиране са добър акцент.

Детайлите

Керамични съдове и дървени лъжици, глинен гювеч и сервиз от ковано желязо, медено котле и висок железен свещник – това са последните щрихи на вашата механа. Не забравяйте традиционните червени покривки, в които са втъкани не само ярките български цветова, а и типичните за българите гостоприемство и добродушие.

Честито, вече разполагате с уютна традиционна стая, в която да поканите своите приятели и да се отдадете на купон. Ако прекалите и на сутринта механата ви отново се е превърнала в мазе, не унивайте – просто потърсете фирма за почистване и се отпуснете, докато дойде време за следващия повод.

 

Scroll to Top