Какво е мухъл и колко е опасен

Мухълът е изключително жилавa микроскопична гъба, която бива два вида: мицел – състоящ се от разклонени нишки, научно наречени хифи; и дрожди – от кръгли клетки. Като цяло в света има повече от един милион разновидности на плесен, от които е проучена само една десета или повече.

Мухълът е буквално навсякъде – в земята, във въздуха, в необитаеми места и в човешкото обитаване, видим и невидим за невъоръжено око. И това се случва като вредна плесен, и полезно – от това можете да си спомните, например, френски сирена с плесен.

Вредната плесен се разделя на:

Алергична плесен – подчертава спорите, които водят до алергични реакции при хора;

Токсични плесени – освобождава вещества, опасни за човешкото здраве. Дори малко количество от тези вещества може да доведе до главоболие, белодробен оток, гадене и повръщане;

Патогенна плесен – може да проникне в човешкото тяло, причинявайки хронични заболявания, особено при деца, възрастни и тези, които имат отслабена имунна система.

Къде в къщата е мухъла?

Мухълът е основният бич на старите къщи, особено на съветските високи сгради. Оказва се, когато има влага, отоплението не работи добре и няма вентилация (или е недостатъчна). Именно тези проблеми най-често се срещат във високите сгради. Това нарушава естествената вентилация.

Факт е, че според изчисленията на дизайнери на такива къщи, тяхната вентилация трябвало да се осъществи чрез притока на свеж въздух чрез течове в дървени прозорци и последващото им премахване през вентилационните кули.

Днес масовото монтиране на пластмасови прозорци, притокът на свеж въздух в апартаментите се влошава значително и естествената вентилация вече не работи както трябва. В същото време, инсталирането на изпускателната вентилация не решава проблема, както и периодичната вентилация на апартаментите чрез отваряне на прозорците – за да е постоянен въздухообменът, в такива случаи е необходимо да се монтират специални входни вентили.

Ето защо, когато има застой на въздуха, струва някъде да се получи влажна среда. Такава ще е добре дошла за появата на гъбички и плесен по стените!

Ако се нуждаете от помощ за извозване на стари мебели в Столична община, то доверете се на тях.

Влагата може да се появи, както в стаи с традиционно висока влажност (в кухнята или в банята), така и в обикновените стаи – например, зад шкаф в коридора, където през лятото е окачено палто, което не е напълно изсъхнало след пролетното време.

Ако говорим за по-точни темпове, при които появата на плесен в къщата, е гарантирана. То стойностите са следните:

Висока влажност (повече от 60%), температура (от 20 до 35 ° С) и киселинност (рН под 7).

Scroll to Top