Как да се отървем от мухъла в къщата – започнете с почистване на мазе

Днес ще поговорим за почистване на мазе. За да разберете повече ще ви разкажем за това как да се отървете от мухъла в къщата.

Спорите на мухъла могат да бъдат намерени във всеки тип климат. Мухълът е гъбичка и някои видове мухъл са изключително полезни за човечеството (като пеницилина), докато други могат да бъдат вредни.

Какво представляват мухълът и плесента?

Най-често срещаният вид плесен в домовете ни е плесента. Това споделят с нас специалистите от участие на DEPO.BG. Тя е повърхностна плесен, която расте на влажни, топли места, като в бани и мазета. Плесента започва като бели или сиви прахообразни спори. Ако не бъде отстранен навреме, ще стане черна или кафява и ще прилича натрупване на пръст. Опитайте да попиете петното с памучен тампон, напоен с домакинска хлорна белина, за да определите дали е плесен или просто мръсотия. Ако петното избледнее в рамките на две или три минути, това е плесен, а ако не избледнее, вероятно е просто мръсотия.

Ако усетите неприятна миризма някъде в дома си, там има много плесени. Мухълът може да се развие от влажно пространство под къщата ви или под килима, в които има мухъл; когато забележите тази миризма, ще искате да намерите решение на проблема.

Въпреки че плесента обезцветява и бавно уврежда повърхностите, има по-опасни плесени, които могат да повредят структурата на вашия дом. Когато видите черна или зелена плесен, която е мъхеста или лигава, а гипсокартонът или дървото под нея са меки или ронливи, имате необратимо гниене. Трябва незабавно да отстраните домашната плесен и повредените повърхности.

Как да се отървете от мухъл върху плочки и фуги

Най-трудните зони за поддържане без мухъл са тези с плочки и фуги, тъй като те обикновено са най-влажните места в дома ви. Разтворът на белина и вода действа добре на тези повърхности, за да се отървете от мухъла, стига да го оставите да престои 15 минути преди изтъркване. В случай, че мухълът се е разпространил по вашата завеса за баня, изперете я, като следвате инструкциите на производителя, ако е от плат. Измийте го в топла вода със сапун за пране и белина на деликатен цикъл, ако е пластмасов. Сменете го, ако смятате, че не може да се почисти.

Как да се отървете от мухъл по пода, стените и таваните

Когато домашната мухъл расте върху някои материали, като килими или таванни плочки, почти винаги се оказва, че трябва да ги смените. Ако веществото е поресто е по-вероятно да се наложи да се отървете от него. Може да се наложи и почистване на мазе, защото проблемът често се разпространява от по-долните участъци.

Повърхности като гипсокартон и мазилка могат да се почистват с течност за миене на съдове (една част), смесена с белина (10 части) и вода (20 части). Избършете сместа върху засегнатата област и я оставете да изсъхне на въздух.

За да премахнете мухъл върху дърво, вакуумирайте засегнатата зона и околността с прахосмукачка. Разтвор от една чаена лъжичка течност за миене на съдове и спрей бутилка вода вероятно ще е достатъчна, за да премахне плесента, която не е проникнала дълбоко в дървото. Използвайте четка с мек косъм за почистване на мухъл и когато сте готови, подсушете повърхността с мека кърпа. Може също така да опитате равни части вода и неразреден бял оцет. Ако мухълът се върне, смесете чаена лъжичка боракс с чаша вода и направете едно от най-добрите домашни почистващи препарати за мухъл. С помощта на скрепер отстранете външния слой, за да позволите на боракса да проникне в дървото, възпрепятствайки бъдещото развитие на мухъл.

Отстранете плесента от стената

Как да се отървете от мухъл по домакинските уреди

По същия начин трябва редовно да почиствате уредите в баните, кухните и пералните, за да предотвратите развитието на мухъл. За хладилници избършете с бял оцет; за кафемашини, напълнете резервоара с половината вода и половината оцет и оставете да престои три минути. Пуснете сместа през цикъл на варене, разбъркайте я и след това повторете процеса няколко пъти с обикновена вода.

Препоръчително е пералните да се почистват веднъж месечно. Напълнете пералнята с гореща вода, добавете белина и пуснете. Проверете уплътненията на вратата на хладилника и пералнята за домашна плесен.

Как да се отървете от мухъл върху книги и хартии

Въпреки че плесента в крайна сметка унищожава хартията, тя може да бъде премахната от книгите и хартиите. Консултирайте се с професионален куратор, преди да се опитате да премахнете мухъл от важни документи.

Не намокряйте хартията. Мухълът ще расте и ще стане почти невъзможно да се премахне. Най-добре е да оставите книгите да изсъхнат напълно на слънце или да ги поставите в запечатан контейнер с абсорбиращ влагата материал като силикагел или царевично нишесте между страниците.

Веднага след като книгата изсъхне, излезте навън и внимателно почистете плесента от корицата и всяка страница с мека четка или кърпа. Може да защитите страниците зад всяка страница, като плъзнете лист восъчна хартия под тях. С помощта на чиста, мека кърпа, навлажнена с водороден пероксид, избършете всяка страница и я оставете да изсъхне напълно, преди да преминете към следващата.

Как да се отървете от мухъл по външните повърхности на дома

Въпреки, че хлорната белина е много ефективна за почистване на всички видове сайдинг, бетон, камък и тухли, тя е вредна за растенията и тревните площи. Използвайте тежки пластмасови листове, за да защитите тревата и растенията.

За да направите белина с хлор:

Смесете една чаша белина с един галон вода. Разтворът може да се напръска, върху земята с градинска пръскачка, да се използва с перална машина или да се изтърка с четка, за да се унищожи черната плесен.

Защитете се, като носите предпазни очила, ръкавици, защитно облекло и респиратори.

Имайте предвид, че белината причинява загуба на цвят в почти всички тъкани.

Оставете белината и водния разтвор да попият в плесенясалите зони за няколко минути. Ако мухълът започне да изсветлява, преместете на друго място. Ако петната продължават, изтъркайте мястото и нанесете отново белина и воден разтвор. Оставете зоната да изсъхне напълно. Накрая измийте близките засадени площи с обикновена вода.

Потърсете професионална фирма за почистване на мазе. Това може да направите и на адрес: https://www.depo.bg/mazeta-tavani-sofia.

Scroll to Top