Ето, как да почистите нежно античните мебели – почистване на покъщнина

Днес ще ви запознаем с начините да почистите старинни мебели и да планирате почистване на покъщнина.

Античните мебели са не само гордостта на собственика и показател за естетически вкус, но и източник на много проблеми.

Ето, как да почистите нежно античните мебели – почистване на покъщнина

Винтидж средата се влияе от най-малкото повишаване или понижаване на температурата и влажността в помещението, излишната слънчева светлина и други фактори. Грижата за античните мебели се извършва по строги правила. Проучете ги, за да увеличите живота на скъпите предмети и да въведете ред в почистване на покъщнина.

Как да премахнете праха

Никога не използвайте мокра кърпа. Химическото чистене е ключът към запазването на мебели от рядко необработено дърво. Когато почиствате, просто отстранете праха с мека, естествена кърпа. За издълбани парчета използвайте четки, за да почистите всеки завой.

Съвет: За да запазите възможно най-малко прах върху антиките, използвайте специални спрейове, против прах. Напръскват се равномерно, върху чиста повърхност. Препоръчва се да почиствате античните мебели от прах и мръсотия възможно най-често, за да не се натрупват.

Как почиствате метални дръжки или приставки?

За да накарате бронза и месинга да заблестят, избършете ги с кърпа, напоена с амоняк. Използвайте мека кърпа като фланела. Металните фитинги могат да се натъркат с резен лимон. Полирайте частта и фиксирайте резултата с разтвор на амоняк. Първо опитайте да почистите медта и стоманата, без използване на препарати. В случай на почерняване, позеленяване и други устойчиви замърсявания е по-добре да се свържете със специална служба. Такива екипи може да наемете от този линк: https://www.xn--80apb8af1ae.com/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B

Това е универсален съвет за тези, чиито имоти са особено ценни. Не полирайте позлатени и сребърни части. Елементите от слонова кост, също изискват специално отношение. Старият материал става много крехък. Не търкайте, а внимателно попийте мръсотията със суха или влажна кърпа (мек сапунен разтвор ще свърши работа).

Когато обработвате метал, опитайте се да предотвратите попадането на почистващия препарат, върху основния материал на мебелите. Освен това тествайте, върху невнимателни зони: народните средства не са подходящи за всички антични проби.

Мека мебел – за да се грижите за меката мебел, ще ви е необходима прахосмукачка и специална дюза за плат. Устройството ще ви позволи да почистите, дори недостъпни места – пролуките между облегалката, дръжките и седалката, областта под бутоните,

Завеси – тук е важно да се помни: мокрото почистване не се препоръчва за ретро шарки на тапицерия.

Как да поддържаме целостта на материалите

Ретро стол, покрит с кожа, трябва периодично да се накисва, за да се предотвратят пукнатини. Подходяща е смес от зехтин и оцет (в съотношение 1 към 2), обикновен крем за ръце или специални състави. Честотата на процедурите е 1 път на 1-2 месеца. Старото  дърво също трябва да се импрегнира. За да направите това, използвайте обикновен восък. Загрейте веществото и внимателно го втрийте в дървото с мека кърпа. Когато всички части са обработени, почистете ги със суха кърпа.

Какво не може да се направи

Съществуват някои правила за съхранение

Няколко прости правила за съхранение и грижа, които всеки колекционер на антики трябва да знае:

Избягвайте препарати за премахване на петна, оцет и други популярни трикове за поддържане на чистота;

Модерните химически лакове могат лесно да повредят античното дърво;

Не поставяйте дървени мебели близо до батерии или нагреватели. От това дървото се ексфолира. Минималното допустимо разстояние е 0,5 m;

Под слънцето антиките избледняват бързо. Използвайте плътни завеси;

Обърнете внимание на нивото на влажност в помещението: то трябва да остане стабилно на ниво от 50-60%. През зимата, поради отоплителните системи, тази цифра намалява, така че трябва да инсталирате овлажнители. Препоръчителният температурен диапазон е между 15 и 20 °C.

Защитата срещу мухъл е не само стабилно ниво на топлина и влажност, но и редовен достъп до чист въздух. За да предотвратите падането на детайлите на дървените шкафове, опитайте се да ги поставите на равен под. Същото важи и за съхранението в различни предмети: използвайте, но не претоварвайте мебелите. Ако на дървото внезапно се открият малки дупки или дървесен прах, то значи имате насекоми вредители. Вземете мерки срещу тях и достъпа им до антиките.

Редовно проверявайте антиките и не нарушавайте условията за съхранение. Правилата за съхраняване на антични мебели са доста прости. Не позволявайте на мързела и нехайството да ви лишат от изконните ценности.

Източник: чистачи.соm

Scroll to Top