Органично градинарство в 4 стъпки

Всички говорят за органични, здравословни, натурални продукти. Това ли е новата тенденция в начина на живот? Всичко започва от градината на нашата къща и начинът, по който я създаваме и се грижим за нея. Това оказва силно влияние, върху живота ни и семейство.

Как да си планирате органично градинарство в 4 стъпки, вижте дадените ни съвети от Извозва.сом, в следващите редове:

Наръчник за здравословен начин на живот

В тази статия ще научите някои важни подробности за това, какво включва екологичното градинарство.

Първите стъпки в органичното градинарство

Първо, трябва да разберем, какво означава еко градина, за да можем да развием темата. Всичко е 100% натурално. Не се използват никакви торове или химически обработки, от какъвто и да е вид, а култивираните растения се размножават от нетретирани семена, адаптирани към района на отглеждане.

Предвид, че замърсяването е негативен фактор, който ни следва всеки ден, то трябва да бъде премахнато от градината. Тогава на помощ се явяват услугите по почистване на терени. Когато това не е възможно, трябва поне ще се опитаме да го намалим, колкото е възможно повече. За да имаме устойчива и балансирана култура, избраните видове трябва да са устойчиви. През повечето време е препоръчително да изберете местни растения, адаптирани към тези условия.

Еко градински растения

Сред цветните видове, които могат да се култивират успешно, без големи проблеми, споменаваме: космос, ипомея, ешшолция, целозия, юка и др. Храстите и дърветата са по-малко взискателни, но е за предпочитане да изберете такива, които не причиняват главоболие. Сред тях са акациите, шипката, кръвта, ябълката и дивата коса, шипката, облепихата или рицинът. Като зеленчуци или ароматни растения, присъстващи в повечето еко градини в близост до къщата, магданозът, копърът, ловекът, мащерката, естрагонът, босилекът или майораната са предпочитани за отглеждане.

Грижа за екологична градина

Въпреки че сме избрали адаптирани видове и културата е правилно установена, трябва да се грижим и за нея. Всички използвани торове трябва да са естествени, както и приложените обработки. Поливането трябва да се извършва с преработена вода, а косенето с ръчни инструменти.

Компостът може да се събира в черни торби за боклук, в които поставяме широколистни листа. Процесът продължава, около 2 години и се препоръчва да се изолират на сенчесто място. Друг вариант е да създадете могила в ъгъла на градината, където органичните отпадъци ще бъдат наслоени и от време на време ще се проветряват. Процесът на разграждане отнема доста време, но резултатът ще бъде 100% естествен. При поява на различни заболявания се препоръчва ръчно отстраняване на засегнатите части, а осигуряването на разнообразна екосистема води до балансиране и задържане на вредителите под контрол.

Създаване на малка екосистема

За да придадете разнообразие на градината, може да създадете различни местообитания за птици, насекоми, гризачи или дори риби. Нареждането на жълъди по стволовете на дърветата привлича малки бозайници, като катерици. Различни пръчки, хванати в една връзка, могат да представляват ново местообитание за насекоми. Освен това стволовете на дърветата, пробити или залепени под формата на къщичка, привличат малки птици и насекоми, полезни за борба с вредителите по растенията.

Езерата са много популярни в озеленяването и освен красотата на блясъка на водата и въведените риби, те привличат и жаби, които допълват пейзажа. Всички използвани материали трябва да са естествени, дори рециклирани, за да не вредят на околната среда.

Scroll to Top